Espanjanvesikoiran rotumääritelmä

 

Rotumääritelmä

Omat koirat

Kasvatit

Tuonnit

Pennut

Linkit

Tuloksia

In Memorian

Kuukauden kuva

PDEA pedigree

PrivacyPolicy


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monografica 2002 in Sotogrande

Monografica 7.9.2002 , espanjanvesikoiren päänäyttely  Espanjassa.

Historiaa lyhyesti

Espanjanvesikoira on ikivanha rotu, jota on käytetty vuosisatojen ajan paimenena,  kalastajien apuna,  noutavana lintukoirana ja vahtikoirana Iberian niemimaalla. 1978-1980 alkoi ryhmä kasvattajia ja eläinlääkäreitä tutkia rotua tarkemmin. Espanjanvesikoira esiteltiin ensimmäisen kerran Madridin maailmanäyttelyssä 1983.  Rodun varsinainen rekisteröinti aloitettiin 1985: 4000:sta koirasta valittiin 200, jotka täyttivät terveyskriteerit ja rotumääritelmän ehdot. Kesäkuussa 1999 Meksikossa F.C.I vihdoin hyväksyi rodun ja sen edustajat voivat nyt myös tulla kansainväliseksi muotovalioksi.

Virallinen rotumääritelmä 3.9.1999

Alkuperämää : Espanja

F.C.I :n ryhmä: Ryhmä 8 ( noutajat, ylösajavat- ja vesikoirat)

Yleisvaikutelma: Alkukantainen, mittasuhteiltaan terverakenteinen, pitkäkuonoinen, atleettinen, lihaksiltaan hyvin kehittynyt, ulkoasultaan tasapainoinen ja viehättävä koira, jolla hyvin kehittyneet aistit.

Mittasuhteet:  Korkeus: pituus  = 8:9,  rinnan syvyys: korkeus = 4:8,  kuonon pituus: kallon pituus = 1:2.

Luonne: Uskollinen, tottelevainen, iloinen, työteliäs, valpas ja tasapainoinen. Ei saa olla arka tai aggressiivinen. Poikkeuksellisen hyvä oppimiskyky perustuu huomattavaan sopeutumiskykyyn erilaisissa tilanteissa ja olosuhteissa.

Pää: Vahva, elegantisti kannettu, kallo litteä, otsaharja matala, kallo ja kuono samansuuntaiset, matala otsapenger. Kirsu samanvärinen tai hieman tummempi kuin turkin tummin kohta. Huulet tiiviit. Hampaat hyvinmuodostuneet, valkoiset, kulmahampaat hyvin kehittyneet, saksipurenta. Silmät hiukan vinot, hyvin ilmeikkäät, ruskea väri hyvin lähellä turkin väriä, sidekalvo ei näkyvillä. Korvat keskikorkeudelle kiinnittyneet, kolmiomaiset luppakorvat, joiden kärki ulottuu suupieleen.

Niska : Lyhyt ja lihaksikas.

Runko: Vahva ja terve. Ylälinja suora. Säkä matala. Selkä suora ja voimakas. Lantio hiukan laskeva. Rintakehä leveä, kaarevat kylkiluut. Vatsalinja nousee jonkin verran.

Häntä: Keskikorkeudelle kiinnittynyt. Luonnontöpöjä esiintyy jonkin verran.

Etujalat: Voimakkaat ja suorat. Lavat lihaksikkaat ja vinot. Kyynärpäät lähellä rintakehää ja sen kanssa samansuuntaiset. Välikämmen suora ja melko lyhyt. Käpälä pyöreä, varpaat tiiviit.

Takajalat: Vertikaaliset, eivät kovin voimakkaasti kulmautuneet, lihaksikkaat mahdollistaen hyppäämisen elegantisti ja helposti. Reidet pitkät, lihaksikkaat ja hyvinmuodustuneet. Kintereet lyhyet, hoikat ja pystysuorat. Käpälät kuten etujaloissa.

Liike: Mieluiten ravi.

Iho:Tiivis ja sileä, pigmentoitunut ruskeaksi tai mustaksi tai ilman pigmenttiä riippuen turkin väristä.

Turkki: Kihara ja villamainen. Lyhyenä kihara, pitkänä muodostaa naruja. Esteettinen trimmaus ei ole sallittua. Turkin näyttelypituus 3-12 cm.

Väri: Yksivärinen (valkoinen, ruskea ja musta eri sävyissä). Kaksivärinen (valkoinen ja ruskea tai musta eri sävyissä).   Kolmivärisyys, musta  ja ruskea tan ja pilkullisuus kiellettyjä värejä.

Koko ja paino: Uros 44-50 cm, 18-22 kg. Narttu 40-46 cm, 14-18 kg. Kahden senttimetrin ylitys tai alitus  sallittu,  kunhan mittasuhteet ovat oikeat.

Hylkääviä virheitä: albinismi ja uroksella kivespuutokset.

Ajankohtainen virallinen rotumääritelmä löytyy Espanjan Kennelliiton kotisivulta R.S.C.E